De Meester van Haarlem nadert voltooiing.

De verbouwing van de Ambachtsschool uit 1922 aan de Verspronckweg is in een vergevorderd stadium. De hoge klaslokalen zijn omgetoverd in luxe appartementen met balkon. De parkeerkelder aan de Brakenburghstraat is bijna voltooid. Binnenkort zal een inrit gemaakt worden voor de toekomstige bewoners om de parkeergarage in te komen. De aansluitende nieuwbouw vordert gestaag. In het oorspronkelijke gebouw zijn veel monumentale delen bewaard gebleven en in ere hersteld. In het trappenhuis zijn de glas-in-loodramen weer zichtbaar gemaakt. Zij brengen kleur in het gebouw. In de themakamer is de eikenhouten betimmering fraai gerestaureerd. De oude bestuurs- en directeurskamer met rijke detaillering is in oude luister hersteld. De gangen zijn inmiddels klaar. De grote gerestaureerde voordeuren bij de ingang aan de Mr. Cornelisstraat zijn teruggeplaatst. Bij deze ingang is ook het oude tegelwerk weer teruggebracht. Er is veel werk verricht om van dit oude uit 1920 daterende gebouw weer een parel te maken. Het gehele complex gaat ruimte bieden aan 178 riante huur appartementen. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst.
De Vereniging Ambachtsschool kreeg in 1916 de beschikking over een fors bouwterrein in de nieuw te ontwikkelen wijk Kleverpark. Voorafgaand aan de bouw van het schoolgebouw werden in 1918 aan de achterzijde van het terrein al een conciërgewoning en barakken gebouwd die samen als ‘tijdelijke’ school dienden tot het nieuwe schoolgebouw gereed was. Op 8 september 1919 kon de MTS daarom al geopend worden, met aanvankelijk 46 leerlingen. Het achterste deel van de rechter vleugel en het hierop aansluitende ketelhuis werd enkele jaren later op de plaats van één van de barakken gebouwd. Uiteindelijk zou de andere barak nog tot 1958 in gebruik blijven. Op 16 juli 1920 werd de eerste steen gelegd van een ambitieus gebouw met een opzet volgens het corridortype op een H-vormige plattegrond. Door de betrekkelijk sobere, maar zeer verzorgde architectuur in traditioneel zakelijke stijl, met invloeden van de Amsterdamse school kreeg het gebouw een voorname uitstraling. In het linker deel van het gebouw werd de Ambachtsschool ondergebracht, terwijl het rechter deel van het gebouw onderdak bood aan de Middelbare Technische School. Centraal in de middenvleugel kwam de representatieve hoofdentree met een ruim trappenhuis. Zowel de middenvleugel als de voorste delen van de zijvleugels kregen een midden gang met aan weerszijden lokalen. Op de koppen van beide zijvleugel werden de directeurskamers, lerarenkamers en een bestuurskamer gesitueerd. De achterste delen van de zijvleugels waren smaller met aan één zijde van de gang lokalen. Op 12 mei 1922 kon het complete schoolgebouw officieel worden geopend. Dit gebeurde in de periode dat H.J. Geijl Jc.Zn. bestuursvoorzitter was. De MTS kende toen al 250 leerlingen en het lager nijverheidsonderwijs telde maar liefst 639 leerlingen, waarvan 294 de dag ambachtsschool bezochten. Vanaf 1949 werd voor het onderwijs de benaming Lagere Technische School gehanteerd. In 1958 vond een grootschalige uitbreiding plaats. Naar een ontwerp van architect Huib Tuninga werd een nieuwe, drie bouwlagen tellende en geheel onder kelderde, vleugel gerealiseerd. In de jaren ’80 vonden verschillende fusies en splitsingen plaats en ontstond de Scholengemeenschap Haarlem, waaronder ook de technische school aan de Verspronckweg kwam te vallen. In 1999 vond opnieuw een grote herziening van het voortgezet onderwijs. Sindsdien verzorgt de school Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs onder de naam Sterren College Haarlem. In 2006 fuseerde de school met de Lieven de Keyschool en sinds 2011 is de organisatie gevestigd in een nieuw gebouw aan het Badmintonpad te Haarlem.
Het oude schoolgebouw werd overgenomen door woningcorporatie De Key, maar plannen voor een herbestemming vonden geen doorgang. In 2016 werd het complex door COD aangekocht met de intentie om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Onder de naam ‘De Meester van Haarlem’ wordt het gebouw tot luxe appartementen getransformeerd. Een prachtig monument, waar heel veel voormalige leerlingen goede herinneringen aan hebben.
Bron: Gerrit Korenberg | Ambachtsschool en Middelbare Technische School Haarlem
Op de website van de gemeente Haarlem is veel informatie te vinden over de geschiedenis van de school en het gebouw, met veel historisch fotomateriaal.
https://gemeentebestuur.haarlem.nl/bestuurlijke-stukken/2018347220-2-Bijlage-1-Definitief-ontwerp-stedenbouwkundig-plan.pdf
https://demeestervanhaarlem.nl/