Spring naar inhoud

Het Schoter in Haarlem gaat flink uitbreiden

december 16, 2021
Impressie van de vernieuwde school.

Na ingebruikname Yvonne van Gennip Hal volgt start nieuwbouw middelbare school

Het Schoter in Haarlem-Noord staat aan de vooravond van een belangrijke stap naar de toekomst. In februari wordt de nieuwe Yvonne van Gennip Hal die tegen de school aan is gebouwd, in gebruik genomen. ,,Dat we straks van zo’n mooie sporthal gebruik mogen maken voor de gymlessen is geweldig’’, laat rector Arjan van Waveren weten.

Aan het huidige pand aan de Sportweg worden aanpassingen gedaan door middel van doorbraken naar de nieuwe Yvonne van Gennip-sporthal, op vloer- en kelderniveau. De leerlingen hoeven niet buitenom naar de sporthal; ze kunnen zo vanuit Het Schoter op twee niveaus naar de gymzaal lopen. Onder deze sporthal komt een grote (dus overdekte) fietsenstalling. ,,Het zijn grote ingrepen die in het nieuwe kalenderjaar al beginnen’’, aldus Van Waveren. De nieuwbouw, drie verdiepingen hoog, krijgt zestien lokalen. Dat betekent dat de noodvoorziening op het nabijgelegen voetbalveld van Kennemerland verdwijnt. Maar, benadrukt de rector: de school wordt qua leerlingenaantal niet groter. ,,We hebben er nu 1.385; we willen de komende jaren stabiliseren op 1.350.’’ Wel krijgt Het Schoter met de nieuwbouw veel meer ruimte. Het gebouw gaat van ongeveer 7.000 naar 9.500 vierkante meter. De nieuwbouw, een gasloos, bijna energieneutraal pand, krijgt veel werkruimten, brede gangen en een nieuw personeelsverblijf. Ook in het bestaande gebouw, aan de zijde van de aula, komen op meerdere verdiepingen brede gangen. Beentjes: ,,We bouwen om de bestaande aula heen. Op de begane grond is dat de pauzeruimte; die wordt groter.’’ De nieuwbouw krijgt een lift, zodat ook minder validen de verdiepingen gemakkelijk kunnen bereiken. De binnentuin wordt opengesteld voor de leerlingen.

Aan de voorzijde van Het Schoter blijft het betegelde ’sportplein’ bestaan. Maar er worden veel meer pauzeplekken voor de leerlingen gemaakt. Het buitenterrein wordt een stuk groter met veel groen, zitjes en mogelijkheden voor sport en spel.

Het Schoter krijgt ook een ’groen dak’ en nieuwe ventilatie. Daarop staat de apparatuur voor de ventilatie alsmede een lucht-warmtepomp en zonnepanelen. Er wordt met lage temperaturen gestookt en gekoeld. ,,De buurtbewoners hoeven niet te vrezen voor geluidsoverlast; de apparatuur staat afgeschermd tussen de gebouwen.’’ Het bestaande schoolgebouw moet volgens rector Van Waveren nog wel een ’energieslag’ maken. De oplevering van de Yvonne van Gennip Hal wordt begin februari 2022 verwacht. Eind januari is de start van het nieuwbouwgedeelte van de school. De oplevering daarvan is gepland rond januari 2023.

Dat is tevens het startsein voor de uitbreiding van de middelbare school aan de noord- en westzijde met 2.800 vierkante meter duurzame nieuwbouw. In de kerstvakantie gaat de verbouwing van start. Van Waveren en hoofd facilitaire zaken Kees Beentjes lichten de plannen toe. Allereerst, benadrukt de rector, zal de nieuwbouw qua stijl (kleurstelling van de stenen, ritme van de kozijnen) zoveel mogelijk overeenkomen met de oudbouw. De huidige entree van Het Schoter wordt opgefrist: de drie pijlers waarmee de school zich profileert (sport, tweetalig onderwijs en kunst & drama) zullen in de entree duidelijker zichtbaar zijn zodat de bezoeker of gebruiker meteen ziet wat de identiteit van deze school is.De akoestiek in de hal wordt verbeterd, de nieuwe ontvangstbalie gaat naar achteren en de ’lijn’ van het huidige trappenhuis wordt doorgetrokken naar de nieuwbouw. ,,De entreehal wordt echt het knooppunt van de school’’, benadrukt Beentjes.

De plannen voor Het Schoter maken deel uit van de zogeheten Orionvisie van de gemeente Haarlem. Daarin wordt gesproken over de bouw van 650 woningen inclusief parkeerplekken rond het ’Stadionplein’. De visie en de plannen behelzen onder meer projecten als een nieuwe inrichting van de Planetenlaan (waar over de hele lengte gedacht wordt aan een hofjesstructuur), het Nova College, het renoveren/herplaatsen of herbouwen van zwembad De Planeet, de Bison Bowling en Vomar, het bejaardenhuis en de situering van de Dekamarkt.

Orionvisie

Haarlems Dagblad, Hein Flach, Maandag 13 december 2021 om 19:32

Afbeelding met buiten, boom, tuin

Automatisch gegenereerde beschrijving

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: