Spring naar inhoud

OPROEP WIJKRAAD VONDELKWARTIER:

augustus 15, 2021

GEMEENTE RED BOERDERIJ NOORD AKENDAM VAN DE ONDERGANG! GEEF RESTAURATIE PRIORITEIT,
WACHT NIET OP BOUW SKAEVE HUSE.

Aanleiding:

Advies- en onderzoeksbureau RAAP heeft in opdracht van de wijkraad Vondelkwartier een cultuurhistorisch onderzoek gedaan naar het boerderijcomplex Noord Akendam aan de Vergierdeweg 452-454 in Haarlem.[1]

De wijkraad kon het raadsbesluit, om ten noordoosten van deze boerderij een zestal Skaeve Huse, (met bergruimte, afvalcontainers, fietsenstalling, een gebouw voor een toezichthouder met parkeerplaatsen, een aanrijlaan en lantaarnpalen waarvoor bomen en struiken plaats moeten maken) voor onaangepaste Haarlemmers te bouwen, moeilijk rijmen met de status van gemeentelijk monument van dit, helaas vervallen, boerderijcomplex. Daarom besloot de wijkraad adviesbureau Raap te vragen een onafhankelijk cultuur-historisch onderzoek in te stellen naar boerderij Noord Akendam.

Aanbevelingen onderzoeksrapport Raap:

  1. Om de huidige cyclus van verval te doorbreken is het van belang het gehele boerderijcomplex duurzaam te restaureren en het een (maatschappelijke) herbestemming te geven.
  2. Met deze restauratie kan het boerderijensemble – ondanks de bouw van de Skaeve Huse -aanzienlijk herkenbaarder en beleefbaarder gemaakt worden.
  3. Met een zorgvuldig ingepast ontwerp van de Skaeve Huse is het mogelijk de meeste cultuurhistorische waarden te behouden en mogelijk zelfs te versterken.
  4. Ook zonder de bouw van Skaeve Huse is het voorkomen van verder verval van de boerderij aanbevolen om de nog aanwezige waarden te behouden.

Reactie wijkraad op rapport:

  1. Ook na dit onderzoek blijft de wijkraad tegen de bouw van Skaeve Huse op dit terrein. Vanaf de beoogde locatie is er weliswaar geen sprake meer is van vrij zicht, maar onze praktische bezwaren blijven. De huizen komen te dicht bij de sportvelden, de begraafplaats en de huidige woonbebouwing te staan.
  2. Het onderzoek bevestigt dat het vijf voor twaalf is voor boerderij Noord Akendam.  Als de restauratie niet op korte termijn wordt aangepakt is het complex rijp voor de sloop.
  3. Daarom roept de wijkraad de gemeente op dit boerderijcomplex op korte termijn duurzaam te restaureren en niet te wachten op de eventuele bouw van de Skaeve Huse. Mochten die huizen er ooit komen, dan is dat vermoedelijk na een jarenlange procedure. Daar kan deze broodnodige restauratie niet op wachten.
  4. Als maatschappelijke openbare herbestemming denken wij aan een informatiecentrum van Staatsbosbeheer, in samenwerking met de Stichting Historisch Schoten en Vereniging Behoud Hekslootpolder. Ook kunnen ruimten aan derden worden verhuurd.

[1] RAAP is een advies- en onderzoeksbureau voor archeologie en cultuurhistorie in Nederland. Zij adviseren overheden, bedrijven en particulieren bij projecten op het gebied van ondermeer infrastructuur, cultuurhistorie, erfgoedbeleid, waterbeheer en natuurontwikkeling.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: