Spring naar inhoud

De overleden bewoonsters van het hofje In den Groenen Tuin liggen niet langer in een anoniem graf

augustus 15, 2021

Met een soepel gebaar besprenkelde priester Bob van Oploo de gedenksteen. Het wijwater druppelde op begraafplaats Sint Barbara omlaag over het beeldhouwwerk van Tobias Snoep.

Jan Willemink en Michaëla Bijlsma onthullen de gedenksteen.

© Foto United Photos/Toussaint Kluiters. Bron: haarlems Dagblad Arnold Aarts

Even eerder was de steen onthuld door Michaëla Bijlsma en Jan Willemink, respectievelijk bewoonster en regent (bestuurder) van het hofje In den Groenen Tuin. Bijlsma onderzocht afgelopen jaar de geschiedenis van de bewoonsters van het hofje tussen de Warmoesstraat en de Lange Veerstraat.

Door begraafplaatsbeheerder Rob Lagerweij van R.K. Begraafplaats St. Barbara aan het Soendaplein in Haarlem-Noord was Bijlsma op het spoor gezet van de laatste rustplaats van 45 hofdames, die vanaf begin vorige eeuw tot en met halfweg de jaren zestig op Sint Barbara werden bijgezet in een gezamenlijk graf. Dankzij de gedenksteen is het perk waarin ze begraven liggen niet langer anoniem.

Terug bij het hofje wachtte regent Jan Willemink een verrassing. Wethouder Floor Roduner reikte hem een koninklijke onderscheiding uit. De 67-jarige Heemstedenaar werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de hofjes in Haarlem. Ook is hij penningmeester van de Stichting Landelijk Hofjesberaad.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: