Spring naar inhoud

Koeien Schoterveenpolder krijgen olijfwilgenbos voor de schaduw

juli 24, 2021

Bron en foto: Haarlems Dagblad.
Vorig jaar oktober begonnen bewoners in de buurt van de Schoterveenpolder een handtekeningenactie met als doel geld in te zamelen voor een constructie die schaduw kan bieden aan de koeien, die ’s zomers onbeschermd in de brandende zon staan. De Schoterveenpolder ligt vlakbij de Kleverlaan en is bekend om de mooie molen. De koeien zijn van boer Kneppers. Het weiland is van de gemeente Haarlem.

Onder aanvoering van Suza en Mare gingen bewoners op de regenachtige Dierendag 2020 langs bij adressen in de van Heussensstraat, Van Dortstraat, Jan Haringstraat, Veenbergplein en Veenbergstraat. Ze haalden maar liefst 180 handtekeningen op, maar in verband met corona ging de overhandiging aan de toenmalige CDA-wethouder Snoek niet door. Inmiddels is Snoek – bij het CDA kunnen de poppetjes snel wisselen – vervangen door Rog.

De buurtbewoners Marc Hannou en Jacqueline van den Broek (moeder van Suza en Mare) zijn ook op komen draven deze vrijdagmiddag. Zij kennen elkaar door hun vrijwilligerswerk voor de Partij voor de Dieren in Haarlem. ,,De afgelopen zomers waren zeer warm’’, vertelt Hannou. ,,Vandaar dat we een schaduwplek willen voor de koeien. Anders krijg je onnodig dierenleed, dat je gemakkelijk kunt voorkomen. Ook koeien hebben last van hittestress als de temperatuur boven de 25 graden uit komt.’’

Het plan om een simpel bouwwerk te maken van wat palen met daarop een dakje, leed schipbreuk omdat een dergelijke constructie conflicteert met het ’windrecht’ van de molen. De ecoloog van de gemeente Haarlem heeft echter meegedacht: hij heeft geadviseerd een ecologisch verantwoord olijfwilgenbosje te planten in het weiland aan de zijde van de Van Dortstraat. Dat gebeurt in het najaar. ,,Het is deze zomer dus nog even afzien voor de koeien, helaas’’, zegt Van den Broek spijtig. Maar de buurt is wél dik tevreden dat de gemeente in elk geval heeft meegedacht om tot een oplossing voor de zwetende koeien te komen.

En die zijn er waarschijnlijk ook blij mee, hoewel ze niet meer kunnen doen dan boe! roepen.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: