Spring naar inhoud

Gemeente Haarlem verkoopt panden

februari 12, 2016

HAARLEM – Verkoop van een gemeentelijk pand is op zich niet uitzonderlijk, maar de stroom die nu op gang gaat komen, is dat wel. De verkoop komt voort uit een herbezinning op nut en noodzaak van het bezit van de panden. Wat moet de gemeente bijvoorbeeld met een pand waarin een Italiaans restaurant is gevestigd? Ambtenarenpaleizen als het Brinkmanncomplex en Koningstein gaan in de verkoop omdat de gemeente nieuwe huisvesting heeft gekregen. Cultureel centrum de Egelantier wordt afgestoten als gevolg van bezuinigingen in de culturele sector.

,,Ooit werden de panden aangekocht om legitieme redenen, maar de omstandigheden zijn veranderd’’, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Bovendien heeft de afdeling vastgoed de taakstelling om geld te verdienen en met de opbrengst van de verkoop kunnen we de panden die we nog wel in ons bezit houden, beheren en onderhouden.’’

Taxatie

Voordat een pand daadwerkelijk te koop wordt aangeboden wordt intern bij de gemeente nog bekeken of bij een van de afdelingen zich misschien toch nog een maatschappelijke invulling voor het pand aandient. Ook de gemeenteraad wordt nog geconsulteerd. ,,We kunnen bijvoorbeeld een schoolgebouw toch nog voor maatschappelijke doeleinden nodig hebben. Het gaat dus om een dynamische lijst’’, zegt de woordvoerder. Als het besluit tot verkoop definitief is maakt een onafhankelijke taxateur een taxatie van het pand, want de opzet is om het vastgoed in een openbare procedure voor de marktwaarde te verkopen. Die taxatiewaarde blijft meestal geheim vanwege de onderhandelingspositie van de gemeente. Het bedrag waarover uiteindelijk overeenstemming wordt bereikt met een koper moet de gemeenteraad goedkeuren.

000344

Het Huis ter Kleef aan de Kleverlaan is inmiddels verkocht aan Stadsherstel Amsterdam. Dat wil in de voormalige kaatsbaan na restauratie een yogacentrum onderbrengen. Het Dolhuys, een monumentaal complex fraai gelegen in de Bolwerken, wordt mogelijk verkocht aan het museum voor de geest dat hier al is gevestigd. De huidige gebruiker van de Drijfriemenfabriek, de stichting Oerkap, zou het pand graag willen kopen om de popoefenruimte en het stadsstrand hier voort te kunnen zetten. Of dat lukt, is nog maar de vraag, de gemeente hanteert ook hier het uitgangspunt van de hoogste bieder. Voor de oude Watermeterfabriek op de hoek van het Spaarne en de Belgiëlaan bestaat veel belangstelling.

De verkooplijst vermeldt verder onder meer nog de nachtopvang aan de Bakenessergracht, het oude raadhuis van Schoten aan de Rijksstraatweg, de Merenstoren aan het Zuider Buiten Spaarne, ooit een bierbrouwerij, het pand Jansstraat 48-50 waar het gemeentearchief nu nog zit, een schoolgebouw in Schalkwijk of een leegstaande woning met atelier in Spaarndam.

Door Henk Geisth.geist@hollandmediacombinatie.nl – 11-2-2016, 16:39 (Update 11-2-2016, 16:39)  bron: Haarlems Dagblad.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: