20 Jarig jubileum Hof van Eden
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat een groep enthousiaste vrijwilligers begon met het opknappen van een speelveldje, gelegen achter de Muiderslotweg. Begin jaren negentig werd de speeltuin aldaar vanwege bezuinigingen opgeheven. Het houten gebouwtje dat nog op het terrein stond, was totaal verrot. De meeste speeltoestellen waren verwijderd. Aan welzijnsorganisatie SON werd gevraagd of het gebied nieuw leven ingeblazen mocht worden. Dit werd goed gevonden en er werd begonnen met het oude gebouw een beetje leefbaar en verwarmd te krijgen. Er werd begonnen met het vervangen van verrotte kozijnen door tweedehands ramen, afkomstig van een sloperij. Na enkele jaren werd afscheid genomen van SON en ging men zelfstandig verder. Door verhuur van het gebouw konden nieuwe speeltoestellen worden gekocht en onderhoud en kosten voor gas, water en licht worden betaald. In 1999 werd met een opbouwwerker een inzamelingsactie begonnen om het houten gebouw te kunnen vervangen door een nieuw stenen exemplaar.
Dankzij subsidie van de gemeente Haarlem en bijdragen uit het bedrijfsleven kon in 2000 met de bouw worden begonnen. Het oude gebouw werd door vrijwilligers gesloopt en afgevoerd. Een aannemer heeft het nieuwe pand casco gebouwd en de oude tweedehands kozijnen van de sloper hierbij opnieuw kunnen gebruiken. Daarna zijn de vrijwilligers opnieuw zelf aan de slag gegaan met elektra, plafonds, toiletten en bestrating. Van een stichting werd het meubilair verkregen. Vanwege de vele schenkingen werd Stichting Wijkgebouw Hof van Eden opgericht waarin het pand werd ondergebracht. Al snel werd begonnen met verhuur en buurtgerichte activiteiten en dat liep zo goed, dat er zelfs een wachtlijst voor de kinderactiviteiten ontstond. Omdat deze activiteiten niet kostendekkend zijn werd een aantal malen subsidie verkregen van de gemeente Haarlem. De meeste speeltuinen in Haarlem vielen onder een overkoepelend orgaan, die Hof van Eden wilden inlijven. Eerst SON, later RADIUS. SON ging failliet. RADIUS nam de taken over, maar ook die ging failliet. Reden te meer voor Hof van Eden om (financieel) zelfstandig te willen blijven, mede omdat zij een duidelijke functie wilde vervullen in de buurt, om de saamhorigheid te bevorderen.
De mensen uit de buurt gebruiken het gebouw o.a. voor verjaardagen, kinderfeestjes en kaartmiddagen. Er worden rommelmarkten gehouden en er is een dartclub, een kinderclub en een theaterclub. Door een geringe vergoeding te vragen voor het gebruik van het gebouw, is alles voor iedereen betaalbaar en uit de opbrengsten kunnen kosten voor onderhoud en energie worden voldaan. Stichting Historisch Schoten, maar ook de Zonnebloem mogen er gratis vergaderen. De wijkraad heeft het gebouw in gebruik als vaste plek voor haar vergaderingen . Stichting Hof van Eden is thans het hart van de wijk.
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de groep vrijwilligers begon met het terrein op te ruimen en in goede staat te brengen. Dat wordt het hele jaar door gevierd. Vrijwilligers zijn met een groep ouderen een dagje met de boot weg geweest. Ook is er al een gezellige speeldag voor de kinderen geweest met tal van activiteiten. Vanwege het jubileum wordt een tentoonstelling ingericht die in sept/okt te zien zal zijn. Het gaat niet alleen over de Hof van Eden, maar over het hele Vondelkwartier. Deze tentoonstelling is door vrijwilligers van Historisch Schoten ingericht. Vanwege de grote hoeveelheid materiaal komt er ook een boekje uit, waarin de geschiedenis van Hof van Eden en het Vondelkwartier wordt verteld.
Goed geschreven verhaal over het moeizaam kunnen handhaven van het wijkgebouw Hof van Eden door de buurtbewoners. De gemeenteraad heeft 20 jaar geleden het belang van de buurt in onderhoud gegeven aan buitenstaanders dat weet wat goed is voor de bewoners.
Het directe contacten tussen de politici en de eigen buurtorganisatie (zoals buurtcentrum Noord en de opvolger Wijkgebouw Hof van Eden) is hierdoor feitelijk weggevallen. Een structurele fout die nooit meer verandert.