Spring naar inhoud

De Kikkert

april 1, 2014

 Afbeelding

Café en Uitspanning “De Kikkert”, Spaarndamseweg 24 – 26 te Haarlem.
Met Speeltuin, Billard, Verhuurder van Roeibootjes. Ongeveer 5 m. van
het Spoor gelegen en Schoonzicht op Land en Water. H.VAN AMSTEL Jr.
Identificatienummer 53-500541; boekdruk

Als je de landelijke Kloppersingel afliep, kwam je vlak voor de vroegere smalle en lange Vrouwenhekbrug bij de uitspanning “De Kikkert” met zijn voor kinderen heerlijke speel-tuin.  Een advertentie uit de Gids voor Haarlem en Omstreken (3e druk) luidt:

Café en Uitspanning

Billart-Royal

“DE KIKKERT”

Verhuurder van plezier en Roeibootjes

J. VAN AMSTEL Jr.

26 Noorder-Buitenspaarne 26

HAARLEM

5 minuten van het Station, en schoon gelegen

Wie van de echte Schotenaren en Haarlemmers heeft nooit een bezoek aan deze “schoon gelegen” Kikkert gebracht? Nog vele jaren na het verdwijnen van deze uitspanning aan het Spaarne noemde men deze plek De Kikkert. Boten vertrokken of kwamen aan bij de Kikkert. Sinterklaas betrad Haarlems bodem bij de Kikkert. Een van de huizen op de hoek van de Kloppersingel en Spaarne heeft nog heel lang de naam De Kikkert in ere gehouden. Ontelbare plezierboten vertrokken van de aanlegplaats “de Kikkert”.

AfbeeldingAfbeelding

Afbeelding

Illustratie uit Eigen Haard uit 1885.

Heel Haarlem toonde belangstelling voor deze Studenten roeiwedstrijd die op 31 mei werd gehouden. De aankomstboei lag bij “de Kikkert”. Duizenden toeschouwers volgden de wedstrijd. Uit deze gebeurtenis ontstond Roei- en Zijlvereniging “Het Spaarne”, die inmiddels al meer dan 115 jaar bestaat.

Afbeelding

 

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: