Spring naar inhoud

Transparant Havenkantoor,  Het ontwerp van het nieuwe havenkantoor.

april 24, 2022
ontwerp voor het nieuwe Havenkantoor

De ontwerpers noemen het een Werktuig van de verbeelding. De vakjury die zich moest buigen over de inzendingen wisten ze al unaniem achter zich te krijgen. VLOT architecten won de prijsvraag voor het nieuwe havenkantoor van Haarlem.

Burgemeester Jos Wienen maakte woensdag namens de vakjury het winnende ontwerp feestelijk bekend. Onder de leiding van stadsarchitect Willem Hein Schenk is er gekozen voor een ontwerp van een jong architectenbureau dat zich verantwoordelijk voelt voor de impact van gebouwen.

De vakjury in het rapport: ,,Met het oog op duurzaamheid en ecologie is overal over nagedacht. Het gebouw kan lang mee en er wordt met deskundigheid gesproken over onder meer nestkasten, groen dak, vleermuizen en aandacht voor vissen. Met dit plan kan Haarlem met een bijzonder gebouw, met een bijzondere functie, op een bijzondere plek worden verrijkt.’’

De transparante onderzijde van het ontwerp en het doorzicht naar de overkant van het water gaf de doorslag. De charme van het doorzicht maakt het gebouw iconisch, aldus de jury.

Burgemeester Jos Wienen is enthousiast over het nieuwe havenkantoor. ,,Het is echt nodig dat Haarlem een nieuw havenkantoor krijgt. Het huidige gebouw is natuurlijk erg charmant, maar als havenkantoor niet meer van deze tijd. Ook gelet op de groei van alle havenwerkzaamheden is dit een uitstekende oplossing.’’

Oktober vorig jaar schreef de gemeente de Prijsvraag Drijvend havenkantoor Haarlem met boothuis uit onder architecten. Uit de 99 inzendingen is uiteindelijk het plan Werktuig voor de verbeelding van VLOT architecten geselecteerd door een vakjury, technische jury en een publieksjury.

Het is de bedoeling dat de verdere ontwikkeling snel gaat. De omgevingsvergunningen en aanbestedingsprocedure zijn opgestart in samenwerking met een werkgroep samengesteld uit havendienstmeesters. De planning is dat het nieuwe havenkantoor eind 2023 in gebruik is.

Het nieuwe drijvende havenkantoor moet aan een aantal eisen voldoen en daar heeft VLOT architecten goed op ingespeeld, aldus de jury. Het ontwerp moest aansprekend, haalbaar, betaalbaar en toekomstbestendig zijn. Zo mogen de bouwkosten niet boven de 1,6 miljoen euro uitkomen en moet het gebouw energieneutraal zijn in gebruik.

Het nieuwe drijvende havenkantoor komt aan de Spaarndamseweg ter hoogte van de Paul Krugerkade in Haarlem-Noord, tegenover de Klimmuur. Het huidige havenkantoor ligt ter hoogte van de Kloppersingel. Het kantoorgebouw is te klein geworden en heeft groot onderhoud nodig. Voor renovatie en uitbreiding zou de fundering vernieuwd moeten worden en dat zou uiteindelijk tot hogere kosten leiden dan een nieuw gebouw op een andere plek.

Haarlem wil het ook mogelijk maken om alle beweegbare bruggen op afstand te bedienen. Om het besturingssysteem van de bruggen te huisvesten is een nieuw havenkantoor noodzakelijk. Het verouderde havenkantoor krijgt een nieuwe bestemming. Het idee is dat het een andere gemeentelijke functie krijgt, of verkocht of verhuurd wordt. Tevens bestaat de kans dat het een monumentale status krijgt.

Bron: Haarlems Dagblad Jacob van der Meulen.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: