Spring naar inhoud

Nieuw boek “Zuilen zonder last”

november 27, 2021

Er is een bijzonder fraai boek verschenen over de Leidse architect Theo Molkenboer (1796-1863) die o.a. de voormalige St.-Bavokerk in Schoten heeft ontworpen. Het boek, onder de titel ‘Zuilen zonder last. Architect Theo Molkenboer 1796-1863”is geschreven door Bertus Bakker en is uitgebracht door Uitgeverij Verloren te Hilversum. Het is een lijvig en rijk geïllustreerd werk geworden met 464 pagina’s.

Uiteraard heeft de enerverende bouwhistorie van de Schotense Bavokerk in het boek een prominente plaats gekregen. Kort na de bouw van de nieuwe kerk in Overveen (ook van Molkenboer) contracteerde ook Schoten deze architect. De aanloop tot de bouw verliep niet zonder strubbelingen, onder andere door bezwaren van Waterstaat en onenigheid met de bisschop, maar uiteindelijk verrees er een fraai kerkgebouw. Het boek beperkt zich niet tot een analyse van het bouwkundige oeuvre van Molkenboer, maar zet ook het licht op tal van aspecten die zo kenmerkend waren voor een bouwproces aan het begin van de negentiende eeuw. 

De link naar de website van Verloren met nadere informatie over het boek is:
https://verloren.nl/Webshop/Detail/eid/43081

Een gesprek met de auteur is te zien op youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=DgXwOReHVmQ

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: