Spring naar inhoud

Voormalig drogisterij “Het Rode Leeuwtje”

december 8, 2020
De resten van de muurschildering zijn nog goed te zien.

Wie heeft informatie over, of afbeeldingen van de muurschildering van het hoekpand drogisterij de Rode Leeuw, hoek Atjehstraat 35/Soendastraat 68, Haarlem.

Op 11 december 1926 is onder de handelsnaam “Drogisterij Het Rode Leeuwtje in de Hogerwoerdstraat 27 te Schoten door Pieter Cornelis de Leeuw een drogisterij opgericht. In die tijd was de drogist een belangrijke man. P.C. de Leeuw was zo’n man die bovendien ook erg veel wist. Zo een bij wie je eerst even langs ging voordat de dokter er aan te pas kwam. Een vertrouwensman in allerlei situaties. Dat was toen, in de jaren dertig van de vorige eeuw zo. Pieter Cornelis de Leeuw begon een drogisterij in de buurt van het Kastanjeplein. Het rode in de bedrijfsnaam verwees naar de socialisten die in die buurt talrijk waren. Elke zondag hoorde je A.J.C. liederen door de straten klinken. “Als ik nou een naam met iets van rood er in doe, denken de socialisten dat ik een van hen ben en komen ze wel naar mijn winkel,” zo dacht de oprichter.

In 1936 werd een filiaal geopend in Atjéhstraat 35 te Haarlem, die zijn zoon onder beheer nam. Een jaar later werd dat een zelfstandige zaak met dezelfde Handelsnaam. In die tijd gingen de mensen niet snel naar een dokter. Nee eerst mocht de drogist zich over de kwestie buigen. Vaak gingen de klanten met een zalfje of drankje huiswaarts.

Een drogist was niet zo maar een winkelier in de ogen van de buurtbewoners. Een drogist was een handlanger van de eeuwigdurende wijsheid. Als er een man op straat viel, dan werd de drogist uit zijn bed getrommeld om aan de patiënt te ruiken en vast te stellen of de man gewoon te veel gedronken had. En voordat de politie de man wegens openbare dronkenschap achter de tralies kon stoppen, werd de slagersjongen gewaarschuwd. De benevelde buurtbewoner mocht voorop, op de slagersbakfiets, waar normaal de varkenslapjes lagen en werd thuis afgeleverd. Zo ging dat in die dagen. Zalfjes en tincturen werden door de drogist zelf gemaakt.

Het pand hoek Atjehstraat 35 / Soendastraat 68

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: