Spring naar inhoud

Sloop en herbouw van het Posthuis.

november 29, 2020

Het bestuur van Stichting het Posthuis dringt er bij de gemeente op aan de restanten van het beeldbepalende buurtgebouw in Haarlem-Noord te slopen. Ze vrezen dat het karkas van het pand ten prooi valt aan vandalisme. Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat het Posthuis in het Zaanenpark door brandstichting volledig werd verwoest. De politie heeft tot op heden geen schuldige(n) kunnen aanhouden.

Het gemeentelijke gebouwtje, stammend uit 1948, met het karakteristieke dikke rieten dak vervulde een centrale rol in de Sterrenbuurt. Het was een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners, voor feestjes en partijen, cursussen, films en evenementen zoals het festival Zomer in de Zaanen en Kerstzang in het park. Na de nodige opruimwerkzaamheden en bouwkundige onderzoeken bleek dat er niet kan worden herbouwd op de restanten. Inmiddels wordt langzamerhand steeds meer duidelijk hoe het verder moet met nieuwbouw. Bestuurslid Ingrid van Koppenhagen: „Het goede nieuws is dat de verzekeraars gaan uitbetalen en dat de gemeente het met ons eens is dat er iets vergelijkbaar moet verrijzen. Er moeten bijvoorbeeld geen volkstuintjes voor in de plaats komen.” Het stichtingsbestuur ziet twee opties bij de nieuwbouw. Van Koppenhagen: „Het kan dat de gemeente met de nodige inbreng van ons graag zelf wil herbouwen en met ons een nieuw huurcontract afsluit. Maar wij onderzoeken ook de mogelijkheid om als buurt zelf duurzaam en klimaatneutraal te laten bouwen en uiteraard met de nodige hulp van de gemeente zelf te gaan financieren en exploiteren. Wij denken dat daarmee de nodige besparingen zijn te bereiken.”

Volgens Van Koppenhagen is verantwoordelijk wethouder Jur Botter voorstander van buurtparticipatie. „Maar daar zitten uiteraard nogal wat consequenties aan vast voor ons als vrijwillig bestuur. Wat te denken van de persoonlijke aansprakelijkheid? Dat zullen we met elkaar moeten oplossen. Wij zitten binnenkort nog een keer aan tafel met de gemeente en hopen dat de koers dan duidelijk wordt.” Als het stichtingsbestuur zelf aan de gang gaat, wordt nog dit jaar gezocht naar meedenkers en meewerkers voor het project. „Er wordt gewerkt aan een nieuwe website om de buurt te informeren, voortgang en ideeën te delen en zo nodig beslissingen te nemen bijvoorbeeld via polls. Wij bespeuren in elk geval dat er veel enthousiasme, energie en deskundigheid is op allerlei niveaus bij de buurtbewoners. Dat bleek ook al snel uit de crowdfundingsactie die onlangs is afgesloten. Meer dan 500 donateurs brachten een bedrag van ruim vijftienduizend euro bij elkaar dat nu voorlopig nog veilig op een bankrekening staat.”

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: