Spring naar inhoud

Herstel boerderij Akendam-Noord

april 21, 2019

tekening

In de editie van het Haarlems Dagblad van begin dit jaar 2019 stond een artikel over de ontwikkelingen rond de oude stolpboerderij Noord-Akendam, of wat er nog van over is. Een deel van het complex is een bouwval. Bureau Huibrechtse & Koster Consultants heeft voor de nieuwe eigenaar en initiatiefnemer Nieuw Akendam B.V. een plan gemaakt voor herbouw en het hergebruik van de boerderij. Een plan, dat op de valreep van 2018 bij de gemeente Haarlem is ingediend. Noord-Akendam was een van de zeven Ambachtsheerlijkheden, die werden samengevoegd tot de gemeente Schoten. De heerlijkheid “Adickendam” wordt al in de 14e eeuw vermeld. De oorsprong van de boerderij ligt in de 17e eeuw. Het exacte bouwjaar is niet bekend. De stolpboerderij werd in 1875 aanzienlijk uitgebreid met ondermeer een knechtswoning. Dit deel wordt nu nog steeds bewoond door een nakomeling van de laatste boer die hier zijn bedrijf uitoefende. Er wordt een reconstructie gemaakt van de originele stolpboederij met wat eigentijds aanpassingen. De knechtswoning wordt opgeknapt. In de boerderij moet een maatschappelijke voorziening komen. Van een oud bakhuisje in de tuin en een schuurtje zijn nog slechts restanten over. Er komt een nieuw bakhuisje en een andere schuur voor in de plaats. Naast het boerderijcomplex is ruimte voor twee nieuwe gebouwen, die met hun schuine kappen de uitstraling van een schuur krijgen.

Links op de tekening zijn beide nieuwe gebouwen te zien, ontworpen met veel glas. Er zou o.a. een restaurant in gevestigd kunnen worden met een groot aangrenzend terras. Er is al veel belangstelling voor. Er zouden bijvoorbeeld ook bijeenkomsten worden gehouden na afloop van een uitvaart op de nabij gelegen begraafplaatsen. Dat die nieuwe schuren erbij komen, is noodzakelijk om de restauratie te kunnen realiseren. Belangrijk is, dat de stolpboerderij behouden blijft. Het is het enig overgebleven exemplaar van het Schotertype. De andere zijn allemaal ten prooi gevallen aan de grootschalige woningbouw op Schotens grondgebied. Dat de boerderij wordt herbouwd is voor Stichting Historisch Schoten belangrijk, evenals het behoud van het boerenlandschap er omheen. Hier is nog te zien, hoe het oude Schoten er honderd jaar geleden uitgezien heeft, met de Vergierdeweg nog als een landweggetje.

 

Akendam Noord

 

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: