Spring naar inhoud

Aanleg van de Noorderhout

april 21, 2019

56931812_2020146558287460_9177987035833565184_o

De aanleg van de Noorderhout, nu Schoterbos geheten en het Noordersportpark
In 1927 annexeerde de gemeente Haarlem de gemeente Schoten. Met de inlijving van Schoten kreeg Haarlem voldoende ruimte om verder uit te breiden. Om te voorkomen dat het hele gebied zou worden volgebouwd werd gesteld dat er een tweetal groenstroken van oost naar west moet worden gehouden.
De eerste was er al. Dit was de Algemene Begraafplaats en de stadskweektuin.
De tweede was gepland ten zuiden van de Jan Gijzenvaart.
Een van de aanknopingspunten was de aanwezigheid van het voetbalveld van HFC. De ander was het Zwitsers chalet. Beide werden opgenomen in de plannen voor het volkspark. Vanaf het begin was duidelijk dat het park diverse functies moest herbergen voor de bewoners van de omliggende wijken. Het moest op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.
Na diverse plannen (1926, 1927, enz.) werd er in 1934 een definitief plan voor de ontwikkeling van de hele Noorderhout aangenomen in de gemeenteraad. Het sportgedeelte zou moeten lopen in het zuidoostelijk deel tot het Schotervoetpad. Het noordwestelijk deel werd wandelpark met o.a. speelweiden en een vijver.
Het Noordersportpark was in 1936 klaar en ook een deel van het wandelpark.
Het werk aan het park werd deels uitgevoerd als een werkproject in de werkverschaffing voor werklozen. Ook het rosarium met pergola en zitbanken aan de kop van de visvijver is in het kader van een werkproject gemaakt.
Opvallens is,  dat de oorspronkelijk aangelegde Mr. Jan Gerritszlaan rechtstreeks naar het pand van de jeugdherberg liep. In feite liep de eerste aanleg van deze laan over het terrein dat nu de doetuinen vormt. Vandaar natuurlijk dat er nogal eens een steen gevonden wordt op het complex!

In het noordelijk deel van het gebied lag ook het eerste complex van de volkstuinvereniging ZWN dat later richting Vergierdeweg is verplaatst. Overigens is de naam van deze vereniging bijzonder (Zonder Werken Niets) als je leest dat het grootste deel van de tuinders in de beginfase werkeloos was….
Tijdens de oorlogsjaren 1940-45 lag het werk aan het park stil. Erger nog: in feite verdween een groot deel van de aanplant, de grasmat van de voetbalvelden en de houten tribune van het stadion. Na de oorlog begon met dus weer met forse moed het hele terrein opnieuw uit te bouwen. In 1953 kwam er de kinderboerderij De Schoterhoeve. De schooltuintjes kwamen steeds meer in gebruik. In 1960 werd de laatste fase van aanleg aangepakt. De Mr. Jan Gerritszlaan werd meer naar het zuiden verlegd naar de huidige situatie. Afgelopen jaar is opnieuw groot onderhoud gepleegd en beschikt Haarlem-Noord over een prachtig wandel en recreatiepark.

bron www. schotertuin.nl

From → Uncategorized

2 reacties
  1. P. Loog permalink

    De volktuinen van ZWN lagen aan de noordkant van de Jan Gijzenvaart !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: