Spring naar inhoud

Meer water zorgt voor droge voeten in het Schoterbos

december 2, 2016

Het Schoterbos is een geliefd park, maar het heeft wel een probleem: wateroverlast. Regenwater kan niet goed weg, dus de grond blijft vaak te vochtig. Dat betekent niet alleen natte voeten voor bezoekers, maar ook zieke bomen in het park. Groot onderhoud en een nieuwe inrichting van het Schoterbos moeten een eind maken aan het waterprobleem. Tegelijkertijd wordt het park mooier en gezelliger gemaakt. De plannen liggen klaar en wie wil, kan tot eind november nog zijn mening geven. Om een idee te krijgen hoe het vernieuwde park eruit komt te zien, was er op zaterdag 22 oktober een rondleiding. Bezoekers kregen ter plekke uitleg, zoals over het eiland dat straks ontstaat door de aanleg van extra parkvijvers. Op het nieuwe eiland liggen de school- en volkstuinen. Na afloop kreeg iedereen een flyer én een formulier voor bezwaren of ideeën. “Wij vinden iedere mening belangrijk, want het park is er voor de bezoekers. De inspraak nemen we dus heel serieus. Als een idee haalbaar is, nemen we dat mee in het ontwerp”, legt Karen Voors uit. Zij is als omgevingsmanager onderdeel van het projectteam. Ook landschapsarchitect Stephen Tas van Buro Sant en Co hoort bij dat team. Hij maakte het ontwerp voor het nieuwe Schoterbos. Het park is een jaar of tachtig oud; de aanleg begon net na 1930. In die tijd was een park goed genoeg als je er een stukje kon lopen. Tegenwoordig willen we dat er in een park van alles te zien en te doen is. “Het Schoterbos wordt straks meer één geheel, met een parkweide en een stelsel van fietspaden en wandelpaden”, zegt Tas. “En heel belangrijk: uiteindelijk komen er meer bomen te staan dan nu.” Wat was zijn grootste uitdaging bij het ontwerp? “Het waterprobleem verhelpen. En het klinkt misschien raar, maar dat doen we juist door meer water in het park aan te leggen. Regenwater wordt dan op meer plekken opgevangen en afgevoerd via een verbinding met de Jan Gijzenvaart. Dat is een natuurlijke oplossing, net als bijvoorbeeld heuvels om regenwater af te voeren. Er ligt een oud drainagesysteem in het Schoterbos, maar dat werkt niet meer. Wij zochten oplossingen in de natuur zelf, zonder apparaten.” Voor de toekomst zijn er nog meer ideeën voor het park. Zo wil de Stayokay een kleine camping aanleggen en hoopt scoutinggroep Brigitta een plek in het park te krijgen. “Daar gaat het in deze fase niet over, voor die plannen komt er een apart traject waarin ook met de omgeving wordt gesproken”, benadrukt Voors. Het voorlopig ontwerp is te bekijken op www.haarlem.nl en in de publiekshal aan de Zijlvest 39. De inspraakperiode loopt tot en met 27 november.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Schoterbos in wintertooi, december 2006.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: