’Herstel oudste kaatsbaan is een gepasseerd station’
Bij de verkoop en restauratie van het Huis ter Kleef zal het herstel van de eeuwenoude kaatsbaan in dit rijksmonument geen dwingende voorwaarde van de gemeente worden. Dit tot teleurstelling van bijna de gehele oppositie in de gemeenteraad.
Foto’s boven: Links een kaatsbaan in Frankrijk, rechts het Huis ter Kleef waarin de kaatsbaan ooit gevestigd is geweest.
De gemeente wil het pand in de Stadskweektuin aan de Kleverlaan voor 240.000 euro verkopen aan Stadsherstel Amsterdam. Die organisatie wil het pand restaureren en er daarna een yogacentrum vestigen.
In het pand zat ooit de oudste kaatsbaan ter wereld, waar het zogeheten Real Tennis werd gespeeld. De Stichting Huis ter Kleef wil die kaatsbaan in ere herstellen, maar is er na jarenlange pogingen niet in geslaagd om financiering te vinden voor de aankoop van het pand. Daarom wil de gemeente het monument nu verkopen aan Stadsherstel.
Goud
Volgens VVD’er Wybren van Haga heeft de gemeente goud in handen met dit pand, maar heeft ze daar geen enkel benul van omdat verantwoordelijk wethouder Jack van der Hoek (D66, vastgoed) Huis ter Kleef voor een ’habbekrats’ van de hand wil doen. Van Haga wil dat in de verkoopovereenkomst komt te staan dat de eigenaar wordt verplicht het pand terug te brengen in de oorspronkelijke staat van 1560, waarmee de oudste overdekte tennisbaan ter wereld dus zou worden hersteld. ,,Ik hoop dat er dan weer Real Tennis kan worden gespeeld, al is het maar een paar uurtjes per week.’’ Hij vond daarvoor de SP, Hart voor Haarlem, Trots en de OPH aan zijn zijde.
Ook andere partijen hadden in het verleden wel sympathie voor het plan van de Stichting Huis ter Kleef om de kaatsbaan in ere te herstellen. ,,De stichting kreeg de financiering echter niet rond’’, stelde Marceline Schopman (PvdA). ,,Er valt veel te restaureren aan het pand, misschien wel voor een miljoen euro. We gaan het nu verkopen aan een gedegen onderneming met veel ervaring op dit gebied. Zij willen investeren en het pand voor Haarlem behouden. Tel je zegeningen, het is goed dat zij aan de slag willen en het ook zoveel mogelijk in de originele staat willen terugbrengen.’’ Zij vindt dan ook niet dat het gebouw wordt ’weggegeven’ voor een te laag bedrag en stemde in met de verkoop.
Zorgvuldig
Van der Hoek wees erop dat er sinds 1710 al geen kaatsbaan meer is. ,,Het was vanaf toen tweehonderd jaar een boerderij en daarna een kantine voor de gemeente. Wat is dan de oorspronkelijke staat? We hebben alle ruimte gegeven om de kaatsbaan hier terug te krijgen, we hebben het jarenlang geprobeerd. Dan houdt het een keer op, het is nu een gepasseerd station, hoe zonde ook.’’ Stadsherstel kan volgens Van der Hoek ook zorgvuldig omgaan met het monument. ,,Ze gaan het pand in overeenstemming met aard en historie restaureren. Dat hebben ze bij de Bakenesserkerk ook gedaan, die trouwens ook geen kerk meer is.’’ Gezien de betrokkenheid van Stadsherstel in het verleden bij de plannen ligt het volgens hem ook in de lijn Huis ter Kleef nu aan deze partij te verkopen.
Bron: haarlems Dagblad. Door Henk Geist – 15-1-2016, 16:43 (Update 15-1-2016, 18:57)