Spring naar inhoud

Van Schoten naar Delftwijk

april 20, 2013

Afbeelding Expositie Haarlem boven de Zaanenlaan te kijk .  7 april 2013 – 9 juni 2013.

Zondagmiddag 7 april 2013 om 15.00 uur opende Dré Kraak, bewoner van Haarlem Noord, oud-wethouder en bestuurslid van het ABC, de expositie ‘Van Schoten naar Delftwijk – Haarlem boven de Zaanenlaan te kijk’. Op deze zogenoemde ‘wijk-te-kijk-tentoonstelling’ staat een belangrijk deel van Haarlem Noord in al haar facetten centraal. U bent van harte welkom bij de opening. 

De boerengemeenschap Schoten kende al voordat het in 1927 als zelfstandige gemeente werd opgeheven, een sterke groei en werd het een ‘uitbreidingswijk’ van Haarlem. Dit huidige-Haarlem Noord wordt nu gekenmerkt door een verscheidenheid aan ‘architecturen’ en stedenbouwkundige visies. De expositie ‘Van Schoten naar Delftwijk’ richt zich op de wijken en buurten ten noorden van de Zaanenlaan en Zaanenstraat. 

De Indischebuurt-Noord, Planetenwijk, Dietsveld, Vogelenbuurt en het Vondelkwartier zijn grotendeels vooroorlogs. Van na de 1945 zijn vooral Sinnevelt en Delftwijk. In laatst genoemde wijk is bijvoorbeeld rond het Marsmanplein recentelijk veel veranderd maar ook de Westelijke Randweg heeft een nieuw aangezicht gekregen. Andere kenmerken van het gebied zijn het groene karakter en opvallende projecten als het ziekenhuis, het crematorium en de Schoterbrug, de nieuwe verbinding met de Waarderpolder. 

De nadruk op bij deze expositie ‘Van Schoten naar Delftwijk – Haarlem boven de Zaanenlaan te kijk’, die door vrijwilligers van het ABC, wijkbewoners en direct betrokkenen is samengesteld, ligt bij de plannen voor vernieuwingen door de jaren heen. Aan de hand van foto’s, knipsels en maquettes worden de projecten uit het verleden, van het heden én voor de toekomst getoond. 

In de loop van de tentoonstellingsperiode zullen er excursies en discussies over dit bijzondere deel van de stad Haarlem georganiseerd worden. Daarnaast is er ook het educatieproject ‘Bekijk je wijk’ in de vorm van een opdrachtenboekje.      

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: