Spring naar inhoud

Lyda & Liesje. Hoe een onverschrokken Jodenhelpster een kleuter uit handen van de nazi’s probeerde te redden. 

april 14, 2023

Binnenkort verschijnt een boekje van de hand van Jan de Roos over een onderduik-geschiedenis in de Indischebuurt.

De titel van het boekje is: ‘Lyda & Liesje. Hoe een onverschrokken Jodenhelpster een kleuter uit handen van de nazi’s probeerde te redden’. 

Het gaat over Lyda Reijer, een 30-jarige muzieklerares die in haar woning aan de Atjehstraat in 1943 een Joods meisje verborgen hield, de vijfjarige Liesje Prins uit Amsterdam. Lyda gaf ook onderdak aan een Joods echtpaar uit Den Haag, regelde voedsel-bonnen enz. Helaas was de afloop tragisch: Haarlemse Jodenjagers deden na verraad een inval. Liesje en het echtpaar werden omgebracht in Auschwitz en Sobibor. Lyda Reijer kwam terecht in Vught en Ravensbrück, maar overleefde de oorlog. Er is gedegen onderzoek gedaan naar deze geschiedenis en er is contact geweest met nabestaanden in binnen-en buitenland. Het verhaal is voor Haarlemmers en zeker voor inwoners van de Indischebuurt informatief en zeer de moeite waard. Op 4 mei, doden herdenking vertelt Jan de Roos bij het plantsoentje aan de Madoerastraat tegenover huisnummer 28 over deze onderduik-geschiedenis, op een steenworp afstand van het huis waar zich het drama afspeelde (Atjehstraat 48). Er zijn twee sessies: om 13.30 uur en om 15.30 uur. De sessie duurt ongeveer een half uur. Toegang gratis en iedereen is welkom. Op de bijeenkomst is het boekje te koop, het kost € 17,50 en telt 80 blz., heeft een harde kaft en is rijk geïllustreerd. De uitgever is Loutje in Haarlem.

                         

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: