Spring naar inhoud

Reünie voor oud-leerlingen van ’strenge’ Klaas de Vriesschool in Haarlem: ’De herinneringen zijn talrijk en hilarisch’

juli 27, 2022
Een oude klassenfoto van de Klaas de Vriesschool.
Een oude klassenfoto van de Klaas de Vriesschool.© Archief Klaas de Vriesschool

Jacco van Oostveen HD 27 juli 2022

HAARLEM

Oud-leerlingen van de voormalige Klaas de Vriesschool in Haarlem kunnen zich opgeven voor een reünie. Deze wordt op zondag 23 oktober gehouden in de Zoete Inval aan de Haarlemmerstraatweg 183 in Haarlemmerliede.

De Klaas de Vries Mulo is ontstaan en gebouwd in 1930 aan het Junoplantsoen in Haarlem-Noord. De school had vooral leerlingen uit de arbeidersklasse en de lagere middenklasse.

Deze locatie werd later te klein voor het aantal leerlingen dat de school bezocht. Daardoor verhuisde de Mulo in de jaren zeventig naar het Santpoorterplein. De school ging later op in Het Schoter, de scholengemeenschap die nog steeds bestaat.

Rondjes

De Klaas de Vriesschool had strenge regels. Zo mochten de meiden geen make-up dragen en werden de Duitse naamvallen op het ritme van de liniaal van de meester opgedreund. In de pauze liepen de jongens en meisjes gescheiden van elkaar verplichte rondjes om het plantsoen, met de wijzers van de klok mee. Leraren liepen mee om de boel in de gaten te houden.

Het schoolgebouw aan het Junoplantsoen.
Het schoolgebouw aan het Junoplantsoen.© Archief Klaas de Vriesschool

Ondanks de strakke discipline zullen veel leerlingen met plezier aan hun schooltijd terugdenken, zegt Janneke van der Mije-Inpijn die de reünie mede organiseert. ,,De herinneringen zijn talrijk en hilarisch. Als je een oud klas- of schoolgenoot tegenkomt, raak je niet uitgepraat. Daardoor ontstond het idee om een reünie te organiseren.’’

Opgeven

Opgeven voor de reünie kan door een mailtje te sturen naar jinpijn@casema.nl of via de website die speciaal voor de reünie in het leven is geroepen: www.klaasdevrieshaarlem.nl. Er is ook een speciale Facebookpagina, met inmiddels ruim vijfhonderd leden.

De reünie in de Zoete Inval begint op 23 oktober om 13.00 uur en kost 30 euro per persoon. Voor dat bedrag kan onbeperkt geborreld worden en staan er diverse hapjes klaar.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: