Spring naar inhoud

Adelbertuskerk bestaat 100 jaar

juli 10, 2021

De Adelbertuskerk is te vinden op de hoek van de Rijksstraatweg en de Zaanenstraat. Samen met de grote pastorie, het ernaast gelegen voormalig raadhuis van Schoten en de burgemeesterswoning ertegenover is de kerk centraal gelegen in Haarlem-Noord. De grote stadsuitbreiding van Haarlem in de voormalige gemeente Schoten, maakte de bouw van uiteindelijk vijf katholieke kerken in het tegenwoordig Haarlem noodzakelijk. De Adelbertuskerk is ontworpen door architect Jos Margry. Hij heeft meerdere kerken ontworpen. De bouwstijl is neo-romaans.

Het is meer dan 100 jaar geleden dat de kerk is geconsacreerd en in gebruik genomen. De bouw was toen nog niet ten einde. Van de grote toren was alleen het onderste gedeelte klaar. Van de achtergevel moesten het ingangsportaal en de twee kleine torens nog gebouwd worden. De grote toren werd nooit afgebouwd.

Eerder waren kerk en parochie toegewijd aan de heilige Liduina. Toen in de jaren negentig de parochies van Elisabeth en Barbara en van het H. Hart gesloten werden, kreeg de Liduinakerk een centrale functie. De kerk waarin parochianen van de drie parochies een nieuw kerkelijk “thuis” vonden,  kreeg toen een nieuwe patroonheilige, Adelbertus, een leerling van Willibrord.

Mede door de aanwezigheid van de gewelven heeft de kerk een prachtige akoestiek. Deze ruimte is daarom zeer geschikt voor de twee aanwezige orgels en voor velerlei muziek uitvoeringen.

Het grote hoofdorgel achter in de kerk is gemaakt van verschillende orgels. In de kerk was al een orgel van Vermeulen uit 1923. Vanaf 1997 is dit orgel uitgebreid met delen van het in 1902 door L. Ypma gebouwde orgel van de H. hartkerk. Ook delen van andere orgels zijn er in verwerkt tot een imposant geheel. Vrijwilligers werken nog steeds aan de uitbreiding. Het hoofdorgel is daarmee straks één van de grootste orgels van Haarlem en Nederland.

Een tweede monumentaal orgel is het Anneessens-orgel. Oorspronkelijk gebouwd in 1894 voor de kerk van de paters-Jezuïeten in Brussel. Dit orgel wordt -vooraan in de Adelberuskerk- gebruikt als koororgel. Charles Anneessens was in zijn tijd een beroemd orgelbouwer, getuige het feit dat hij een orgel mocht leveren aan de Paus voor de St. Pieterkerk. Het Anneessens-orgel in de Adelbertuskerk heeft een uitzonderlijk mooie romantische klank en wordt door kenners geroemd om de klank, Het orgel is nog altijd een van de weinige origineel bewaard gebleven orgels in zijn soort.

De gebrandschilderde ramen kunnen wedijveren met de beroemdste glas in loodramen in Europa. In de zestiger jaren van de twintigste eeuw kreeg het beroemde Limburgse atelier van glazenier Joep Nicolas opdracht om een serie ramen te maken. Hij bouwde voort op een aantal ramen die er al waren. Er zijn ook afbeeldingen uit de moderne tijd, zoals de ramen met Paus Johannes XXIII die het tweede vaticaanse Concilie bijeenriep en Paus Paulus VI afgebeeld in gesprek met patriarch Athenagoras.

Door de plaatsing van een glazen ontmoetingsruimte achter in de kerk is de kerkruimte kleiner gemaakt. En daarmee beter passend bij een kleiner bezoekersaantal. De kerk heeft 380 reguliere zitplaatsen. Die kunnen uitgebreid worden naar 600 zitplaatsen. De multifunctionele ontmoetingsruimte kan door het aanschuiven van twee schuifwanden één geheel worden met de grote kerkruimte en plaats bieden aan nog eens 50 personen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: