Spring naar inhoud

Behoud laatste stolpboerderij in gevaar

januari 16, 2020

Afbeelding2

Het plan voor de restauratie van de monumentale boerderij Noord Akendam aan de Vergierdeweg in Haarlem-Noord dreigt vast te lopen. De ambtelijke adviezen voor restauratie en nieuwbouw zijn namelijk negatief, terwijl het Recreatieschap Spaarnwoude, de wijkraad Vondelkwartier en de Stichting Historisch Schoten juist positief staan tegenover over dit initiatief.
De 17e-eeuwse stolpboerderij, een gemeentelijk monument en de laatste boerderij in Haarlem van het Schoter type, verkeert in een zeer slechte toestand. De stolp is in 2012 ingestort, de resterende muren zitten vol met water, ook het dak van een van de twee woningen is recent ingestort. Vorig jaar kwam Nieuw Akendam BV met een plan voor restauratie in combinatie met nieuwbouw van twee gebouwen met de vorm van een schuur naast de boerderij. Het boerderijcomplex moet dan onderdak gaan bieden aan onder meer een medisch kinderdag-verblijf en horeca met een terras dat uitzicht biedt over de Hekslootpolder. Aan de voorzijde wordt daarvoor een groot parkeerterrein aangelegd.

tekening

Onder meer de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en de gemeentelijke afdelingen Stedenbouw en Erfgoed hebben echter kritiek. De beoogde nieuwe functies passen niet binnen het bestemmingsplan. De nieuwbouw heeft een te stedelijke uitstraling, wordt te dominant ten opzichte van de monumentale gebouwen en wordt omschreven als een ’grote klont’ bebouwing.
Daardoor wordt ook de samenhang met het omringende weidelandschap verstoord. Het gemeentelijk advies spreekt van een ernstige aantasting van cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Wiebe Koster van Nieuw Akendam heeft nu een brief gestuurd aan het college van B en W in een poging het plan vlot te trekken. Het college moet binnenkort een besluit nemen over de aangevraagde omgevingsvergunning. Koster wijst er op dat het bestemmingsplan een uitbreiding met achthonderd vierkante meter toestaat. Het recreatieschap Spaarnwoude, eigenaar van de grond, heeft al ingestemd met het plan. Het initiatief past in de ontwikkelvisie van het schap. ,,Het is duidelijk dat bij niets doen de stolpboerderij al snel als verloren moet worden beschouwd’’, stelt Koster.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: