Spring naar inhoud

Plan voor woningen op plek broodfabriek

maart 31, 2017

Ontwikkelaar en belegger Amvest wil woningen bouwen op de plek van de oude broodfabriek aan de Paul Krugerkade. De gemeente en Amvest hebben een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van deze locatie. Het plan is om de hele fabriek te vervangen, met uitzondering van het muurreliëf van Tollenaar. Dit kunstwerk blijft behouden en krijgt een markante plek in het project.

Een schets van de te realiseren woningen
Een schets van de woningen

De fabriek van Quality Bakers was ooit de grootste producent van brood in Nederland. Inmiddels is de broodfabriek al een tijd buiten gebruik. Amvest wil op het terrein een nieuw woonwijkje bouwen. “Met in totaal 98 woningen, waarvan 65 rijwoningen en 33 appartementen”, vertelt ontwikkelingsmanager Margo van Aarle. De appartementen liggen aan de Paul Krugerkade. Ze hebben een parkeergarage op het maaiveld onder het gebouw. De rijtjeshuizen liggen voor een deel aan het Nelson Mandelapark aan de westkant van het gebied. Een ander deel ligt aan de nieuwe hoven of aan de zonnige zuidkant van de Werfstraat.

Ode aan de Bakker

Het project heeft de naam Tuin van Tollenaar gekregen. Het is vernoemd naar het kunstwerk van Levinus Tollenaar(1918-1970). Dat siert de muur van de voormalige broodfabriek op de hoek van de Krugerkade en het park. Het bijzondere gemetselde kunstwerk heet ‘Ode aan de Bakker’. Het beeld verschillende fases van brood bakken uit: van het zaaien van het graan tot het eten van het brood.

Het kunstwerk is gemaakt in 1964. “Het is naoorlogs erfgoed”, vertelt Ronald Fukken, werkgroep-voorzitter in het bestuur van de Historische Vereniging Haerlem. “Toen Amvest het plan voorstelde bij de gemeente, wilden wij dus graag zorgen dat het muurreliëf behouden bleef. Het is een mooi en oud kunstwerk, dat het beschermen waard is. Amvest was het daar gelukkig mee eens.”

Werfstraat vermaat 1967

Vermaat, Werfstraat 1967

Samenwerking

De samenwerking tussen Amvest en de Historische Vereniging Haerlem verliep prima. Ronald: “Als historische vereniging willen we de geschiedenis van Haarlem levend houden. We vinden dat het kunstwerk grote waarde heeft voor de geschiedenis van de stad. Vroeger was het ook verplicht dat bij nieuwbouw 1 tot 1,5 procent van het budget aan kunst werd besteed.” Ook pleitte de Vereniging Haerlem voor het behouden van de karakteristieke constructie van betonbogen van de voormalige broodfabriek. Dat lukte niet. “Wij zijn heel blij met het muurreliëf. Het is een mooie en oude muur, die veel waarde voor de omgeving heeft”, vertelt Margo.

Prille fase

Het plan is nog in een prille fase. Vóór de bouw kan beginnen, moet er nog een hoop gebeuren. Daar wordt ook de buurt bij betrokken. Op 1 maart was er een drukbezochte inloopavond voor de buurt. Daar presenteerde Amvest de eerste tekeningen voor het project.

Het plan voor Tuin van Tollenaar is gemaakt door een stedenbouwkundige van Atelier Quadrat. Amvest begint binnenkort met het architectonische ontwerp van de woningen en appartementen. Zodra het stedenbouwkundige plan helemaal klaar is, is de volgende stap om een nieuw bestemmingsplan te maken. Daarover mogen alle omwonenden en belanghebbenden hun mening geven tijdens een inspraakperiode. Op www.haarlem.nl/paul-krugerkade-woningbouw leest u meer over het project. Zie ook www.tuinvantollenaar.nl.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: