Spring naar inhoud

Voormalig Raadhuis Schoten.

januari 16, 2011

 

In 1906 werd een aanvang gemaakt met de bouw van het raadhuis in Schoten. Het oude raadhuis aan de Vergierdeweg 52 werd (door de uitbreiding van het Schoterkwartier) te klein. Bovendien verkeerde het in  slechte staat van onderhoud. Aan de bouw van het nieuwe raadhuis ging een discussie vooraf, op welke pek het  zou moeten verrijzen, In Schoten, het Schoterkwartier, of nog zuidelijker. Uiteindelijk werd gekozen voor de plek, waar het nu nog steeds te vinden is, Rijksstraatweg 24. Het nieuwe raadhuis, met de tegenoverliggende burgemeesterswoning werd opgeleverd in 1907.Bij het raadhuis werd een aparte veldwachterswoning gebouwd. Lang heeft het gebouw niet als raadhuis gediend; na twintig jaar werd Schoten bij Haarlem ingelijfd en moest voor het gebouw een andere bestemming worden gezocht.  De archieven werden overgebracht naar het stadhuis van Haarlem. Sindsdien deed het pand geruime tijd dienst als politiebureau. Later kreeg het diverse andere maatschappelijke bestemmingen. Na bijna honderd jaar was het pand aan een grondige renovatie toe. Het was vervallen, het was er vochtig en duiven hadden hun intrek genomen tussen het plafond. De renovatie werd ter hand genomen en sinds 2005 ziet het gebouw er weer mooi uit. Hieronder enkele foto’s, waaronder een van het uurwerk van de klok.

 Scan10742 Scan10743 Raadhuis met uurwerk schoten Uurwerk Schoten PC170016

From → Geen categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: