Spring naar inhoud

Overeenstemming over bouw sociale huurwoningen bij Schoterkwartier in Haarlem

juni 10, 2019

3D-impressie-Spaarnezijde
6 juni 2019. Het bouwplan voor het Schoterkwartier op het Deliterrein aan de Spaarndamseweg in Haarlem lijkt vlot getrokken. Het college van B en W heeft overeenstemming bereikt met ontwikkelaar AM over een aangepast woningbouwprogramma. Van de 142 nieuwe woningen komen er nu vijftig in de sociale huursector.
Een jaar geleden stak de gemeenteraad een stokje voor de verkoop van de grond aan AM. Het toen voorliggende plan ging uit van 131 woningen die allemaal in de koopsector zouden vallen. Dat was tegen het zere been van de raad, die zich beriep op afspraken die in het verleden zijn gemaakt over tenminste dertig procent sociale huurwoningen op dit terrein. De raad nam ook een motie aan die inzet op een nieuwe manier van wonen, het zogeheten Friendsconcept waarbij alleenstaanden een woning delen. Alle huurwoningen zouden volgens dit concept moeten worden aangeboden.
De toenmalige wethouder Van Spijk voorzag dat het project door deze eisen flinke vertraging zou oplopen en dat de grondverkoop de gemeente minder geld zou opleveren. ,,Het plan moet terug naar de tekentafel. Als we er al uitkomen’’, zei hij een jaar geleden. Zijn opvolger Floor Roduner (PvdA) is er nu toch uitgekomen met AM, hoewel niet helemaal wordt voldaan aan de motie van de raad.
Torenflat
Het Deliterrein en het naastgelegen Shellterrein, waar AM al eigenaar van is, moeten nu worden bebouwd met de 142 woningen, elf meer dus dan in het vorige plan. Dat is mogelijk door een andere indeling van de torenflat die hier is voorzien.
Er komen 34 eengezinswoningen in de dure koopsector, daarvoor is in het verleden al een bouwvergunning verleend. Daarnaast komen er nog 108 appartementen, waarvan vijftig in de sociale huursector. Die komen in de toren die bijna zestig meter hoog wordt. Elan Wonen gaat deze afnemen.
Deze corporatie gaat bij het Schoterkwartier ook experimenteren met het Friendsconcept, maar alleen bij drie dure huurwoningen. Meer woningen volgens dit concept kunnen volgens het college niet omdat het bij de sociale huurwoningen om tweekamerappartementen en compacte driekamerappartementen gaat. Daarmee zijn ze niet geschikt voor dubbele bewoning. Door de toevoeging van sociale huurwoningen daalt de grondopbrengst wel, aldus het college. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het bereikte resultaat.
Het Deliterrein ligt al ruim 25 jaar braak. Ooit stonden hier een gasfabriek en een tankstation. De grond is jaren geleden al gesaneerd. Buurtbewoners hebben het terrein deels een tijdelijke invulling gegeven.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: